Akoestiek gezondheidszorg

Instellingen binnen de gezondheidszorg worden steeds groter, efficiënter, zijn voorzien van medische apparatuur en moeten voldoen aan de behoeften van meer mensen. Het geluidsniveau is in de afgelopen jaren  sterk toegenomen hetgeen een negatieve invloed heeft op het genezingsproces en welzijn van patiënten .Klinisch bewezen is de relatie tussen rust, voldoende slaap en het herstellend vermogen van de patient. Het verbeteren van de akoestiek staat daarmee in direct verband met een verbetering van de zorg  en het optimaliseren van het rendement binnen de zorg.

Waarom is akoestiek in de gezondheidszorg zo belangrijk
Wanneer patiënten denken aan een plaats waar je kan herstellen van een ziekte of medische behandeling, denkt men allereerst aan een rustige en vredige omgeving. Helaas is dat meestal niet het geval. Denk maar eens aan een omgeving waarin geluid voorkomt van telefoons, druk doende personeel, medische apparatuur, stemmen ,  rammelende koffiekarren, en de schoonmakers  …dit is helaas maar al te vaak de realiteit in de zorg.
De meest gehoorde klacht van patiënten is dan ook storende geluiden .

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) oordeelt dat het achtergrondgeluidniveau in een patiëntenkamer maximaal 35 decibel mag bedragen. In de praktijk wordt deze drempel maar al te vaak overschreden. Het verminderen en het beheersen van de nagalmtijd is mogelijk door materialen met sterke akoestische absorberende eigenschappen te gebruiken. Hiermee reduceert het stressniveau van bewoners en patiënten, verbetert de communicatie tussen patiënt en personeel, reduceert het aantal gemaakte fouten (beter concentratie) en verhoogt de motivatie van het personeel . Kortom het zorgt voor welzijn van iedereen.

Hoe pakken wij de problemen aan
Naast het in kaart brengen van de nagalmtijd en/of een simulatie berekening uit te voeren kunnen we een voorstel doen op de toepassingsmogelijkheden. Iedere ruimte in de gezondheidszorg wordt apart beoordeeld waarbij rekening wordt gehouden met de functie van de ruimte en de toepasbare materialen.  Kortom bij ons kunt u terecht voor een functioneel  en passende uitvoering