Akoestiek kinderdagverblijf

 

De akoestiek in een kinderdagverblijf is een belangrijk comfortaspect net als de kindveilige inrichting Wanneer u eigenaar bent van een kinderdagverblijf of -peuterspeelzaal waar de akoestiek zeer slecht is, dan is het voor de gezondheid en het welbevinden van zowel de kinderen als de medewerkers aan te bevelen om de akoestiek te laten verbeteren.

 

Waarom is akoestiek in een kinderdagverblijf zo belangrijk
Een goede akoestiek in een kinderdagverblijf is heel belangrijk. Daarnaast zijn er een aantal aspecten die van invloed zijn op het akoestisch klimaat in een ruimte waar kinderen zich bevinden:

  • Het geluidsniveau dat kinderen produceren is vaak hoger dan dat van volwassenen.
  • Kinderen maken relatief veel geluid, onder andere tijdens het spelen of wanneer zij huilen of schreeuwen.
  • Slechte Spraakverstaanbaarheid – creëert schreeuwen (Lombard effect)
  • Spelende kinderen in nabije ruimte van slapende kinderen
  • Goed te reinigen materialen zijn vaak hard en reflecterend, en hebben een negatieve uitwerking op akoestiek

Wanneer de nagalmtijd lang is, dan neemt het geluidsniveau in de ruimte toe. In het kader van lawaai voedt lawaai zullen kinderen en leidsters automatisch de neiging hebben harder te gaan praten, schreeuwen of huilen. (Lombard effect) Kinderen met aanleg voor autisme kunnen hierdoor hyperacusis ontwikkelen. Daarnaast kan door de slechte verstaanbaarheid, sociale isolatie en eenzaamheid ontstaan hetgeen belemmerend werkt op de ontwikkeling van kinderen.
Door het verbeteren van de akoestiek wordt het geluid in het kinderdagverblijf gedempt en beheerst zodat er geen hinderlijke geluidsoverlast meer aanwezig is hetgeen een verademing voor  de kinderen en de leidsters is. Dit resulteert in een verbetering van het werk- en speelplezier in het kinderdagverblijf of peuterspeelzaal en levert een zeer goede dienstverlening op waarmee u zich positief kan onderscheiden.

Europese richtlijn 85 dB.
Slechte akoestiek met een continue overschrijding van een geluidssterkte boven de 85dB kan blijvende gehoorschade opleveren en zorgt voor een verhoogd ziekteverzuim vanwege de invloed van geluid op de gezondheid. In de afgelopen jaren is het gemiddelde geluidsnivo binnen kinderdagverblijven toegenomen waardoor de norm van 85dB al snel overschreden wordt. Wij kunnen u helpen om met de juiste toepassingen en aangepaste designs een maatoplossing aan te bieden.

Hoe pakken wij de problemen aan

Naast het in kaart brengen van de nagalmtijd en/of een simulatie berekening uit te voeren kunnen we een voorstel doen op de toepassingsmogelijkheden. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van het toepassen van educatieve en/of huiselijke designs op de producten. Kortom bij ons kunt u terecht voor een functioneel  en passende uitvoering.